czwartek, 20 marca 2014

Nisiowe przysmaki: Placek po węgiersku




Ulubione danie mojego Narzeczonego ;) Trochę roboty z nim jest, ale zapewniam, że warto!

Zaczynamy od ugotowania gulaszu. Ja użyłam szynki wieprzowej, ok 60dag. Myjemy, kroimy w kosteczkę i przesmażamy na oleju. Doprawiamy.



Mięso przerzucamy do garnka, zalewamy wodą (tak aby je przykryła) i gotujemy.

Na patelni przesmażamy kolejno cebulę i pieczarki.



 Przerzucamy je do garnka z mięsem.
Gulasz dusimy, po jakimś czasie, ok. 15 min dodajemy pokrojoną paprykę czerwoną, a także papryczkę chili.

Ja przyprawiłam sos solą, pieprzem, vegetą pikantną, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią i papryką słodką.


Teraz czas na placki. Ziemniaki trzemy na tarce, lub przygotowujemy w blenderze- odkąd odkryłam ten sposób jestem zachwycona. Dodajemy trochę mąki do momentu zagęszczenia, jajko i sól.



Placki smażymy kilka minut z obu stron, tak aby były chrupiące i dosmażone.

Na gotowego placka nakładamy gulasz, składamy i podajemy z kleksem z gęstej śmietany.



Smacznego


* Wszystkie składniki wedle upodobań, i na oko ;D

6 komentarzy:

  1. uwielbiam, u mnie nazywa się to danie jadło drwala :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,

    nie znalazłam adresu e-mail do Pani tutaj, na blogu, a chciałabym przedstawić ofertę współpracy.
    Bardzo proszę o wiadomość na kontakt@blog-media.pl

    Pozdrawiam,

    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mi ochoty narobiłaś! :)

    www.dotyk-piekna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Chęęętnie bym spróbowała takich łakości ! :) Widzę że mamy podobne pasuje ;) gotowanie makijaże :) z chęcią Cię zaobserwuję aby być na bieżąco z takimi pysznościami, jak i pomysłami na makijaż. Pozdrawiam :**

    http://varietyofpassion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. No nie ! Człowiek sobie na spokojnie przegląda makijaże, a tu takie pyszności ! I to jeszcze przed śniadaniem :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota ! Robię dziś kolejny raz to danie z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń