czwartek, 13 lutego 2014
Nisiowe przysmaki: Jak zrobić pyszne masło orzechowe?
Czy któraś z Was uwielbia masło orzechowe tak samo jak ja?
Niestety jest dość drogie, jego cena oscyluje w granicach 11-15zł za mały słoiczek.
Wszystko ładnie pięknie, ale w w kupnym maśle znajdują się okropne dodatki takie jak olej palmowy, cukier.
Pokaże Wam jak zrobić pyszne masło orzechowe w kilkanaście minut.
Czego potrzebujemy?
Orzeszki ziemne prażone
sól
i wsio! :)
Nasze orzeszki- ja mam niesolone wrzucamy do blendera.
Następnie uzbrajamy się w cierpliwość i zaczynamy zabawę. Ja blendowałam na programie turbo.
Po jakiejś minucie, nasze orzeszki są posiekane dość drobno
Miksujemy dalej, potrwa to kilka minut
Z orzechów zaczyna wydobywać się ich naturalny olej i powoli tworzy się masło.
Teraz czas na dodanie soli
Blendujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników i gotowe!
Pyszne masło, bez grama konserwantów, utwardzonego oleju, składające się z prawie samych orzechów.
Pysznie i ZDROWO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mniaaaaam :) wypróbuje napewno :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że jest to aż tak proste! Trzeba wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńTakie zdrowe i tak łatwe w zrobieniu :). Już kiedyś próbowałam! Przypomniałaś mi o tym, muszę do tego wrócić :)
OdpowiedzUsuńno wiesz co... aż tak prosto? :D
OdpowiedzUsuńmam nawet pakę orzechów bez soli z Biedronki :P zrobię ;)
o rany! musi być pyszne! :)) zrobię na pewno:)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie!!! Ja nie moge orzeszków a tu takie pyszności:(
OdpowiedzUsuńale jajca! nie sądziłam, że może to być takie proste! :) mam chyba podobny blender, jak nie taki sam, w domu mam mnóstwo orzeszków, chyba skuszę się na zrobienie takich pyszności :)
OdpowiedzUsuń