Mam wrażenie, że posty o jedzeniu będą pojawiały się zdecydowanie częściej aniżeli te kosmetyczne. Nic nie poradzę, że jestem na diecie i pichcić muszę, więc robię od razu zdjęcia, bo może ktoś skorzysta.
Wczoraj postanowiłam zrobić papryki nadziewane mięsnym farszem. Wyszły przeeepyszne!
Czego potrzebujecie:
Kilka papryk ( dowolne kolory i rozmiary)
Cebulę
Pieczarki
Mięso mielone ( ja dałam z indyka 500g)
Pomidory
Przyprawy
Feta (opcjonalnie)
Wszystkie składniki bierzecie w ilościach wedle upodobań ;)
Na rozgrzanej oliwie z oliwek szklimy posiekaną drobno cebulę.
Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy to razem.
Kolejnym krokiem jest dodanie do naszej mieszanki mięsa mielonego
I pomidorów...
Doprawiamy do smaku, ja użyłam soli, pieprzu, czosnku, bazylii, słodkiej papryki. Dusimy nasz farsz przez kilka minut.
W tym czasie pozbawiamy papryki górnych części i gniazd nasiennych i dokładnie je myjemy.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy trochę wodą.
Przyszedł czas na faszerowanie papryk
Na wierzchu kładziemy fetę (opcjonalnie)
Danie pieczemy w ok. 200 stopniach przez 30 minut.
Smacznego :)
Wygląda pysznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje!:) muszę koniecznie wypróbować ten przepis i czekam na kolejne!:)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smakowicie :) ja sama też często robię takie nadziewane papryczki, tylko jarskie:) powodzenia na dietce:)
OdpowiedzUsuńJesoo dzięki za przepis !! :))) Kocham paprykę i wszystkie dania z nią związane !! :))
OdpowiedzUsuńrobiłam ostatnio podobne z tym, że z ryżem :-)
OdpowiedzUsuńpychota!