czwartek, 13 lutego 2014

Nisiowe przysmaki: Jak zrobić pyszne masło orzechowe?





Czy któraś z Was uwielbia masło orzechowe tak samo jak ja?
Niestety jest dość drogie, jego cena oscyluje w granicach 11-15zł za mały słoiczek.
Wszystko ładnie pięknie, ale w w kupnym maśle znajdują się okropne dodatki takie jak olej palmowy, cukier.

Pokaże Wam jak zrobić pyszne masło orzechowe w kilkanaście minut.

Czego potrzebujemy?

Orzeszki ziemne prażone
sól
i wsio! :)


Nasze orzeszki- ja mam niesolone wrzucamy do blendera.



Następnie uzbrajamy się w cierpliwość i zaczynamy zabawę. Ja blendowałam na programie turbo.
Po jakiejś minucie, nasze orzeszki są posiekane dość drobno



Miksujemy dalej, potrwa to kilka minut

Z orzechów zaczyna wydobywać się ich naturalny olej i powoli tworzy się masło.



Teraz czas na dodanie soli



Blendujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników i gotowe!



Pyszne masło, bez grama konserwantów, utwardzonego oleju, składające się z prawie samych orzechów.

Pysznie i ZDROWO!

7 komentarzy:

  1. mniaaaaam :) wypróbuje napewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam, że jest to aż tak proste! Trzeba wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie zdrowe i tak łatwe w zrobieniu :). Już kiedyś próbowałam! Przypomniałaś mi o tym, muszę do tego wrócić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no wiesz co... aż tak prosto? :D
    mam nawet pakę orzechów bez soli z Biedronki :P zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. o rany! musi być pyszne! :)) zrobię na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pięknie!!! Ja nie moge orzeszków a tu takie pyszności:(

    OdpowiedzUsuń
  7. ale jajca! nie sądziłam, że może to być takie proste! :) mam chyba podobny blender, jak nie taki sam, w domu mam mnóstwo orzeszków, chyba skuszę się na zrobienie takich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń