sobota, 22 listopada 2014

Nisiowe przysmaki: Aromatyczny krem z cukinii


Ostatnio lubuję się w zupach- kremach. Nie dość, że są pyszne i rozgrzewające to do tego zdrowe.
Ja już tak mam, że jak posmakuje mi jedna rzecz to katuję ją w kółko. Nie inaczej jest z tymże przysmakiem.

 Przepis jest BA NAL NIE prosty i szybki, tak naprawdę to zrobienie kremu to chwila :)
Zatem zachęcam do wypróbowania wszystkich smakoszy cukinii i nie tylko.


Czego potrzebujemy?
2-3 cukinie
2 cebule
4 marchewki
2 kostki rosołowe
odrobinę masła
3 łyżki gęstej śmietany/ jogurtu greckiego
Sól, pieprz, zioła prowansalskie, słonecznik łuskany


Marchewki, cukinie  i cebule obieramy i kroimy- marchew  w plastry, resztę wedle uznania, nie musi być drobno.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebule. Smażymy przez chwilę, dodajemy marchewki i cukinię. Dusimy razem około 5 minut.Następnie przerzucamy wszystko do garnka i zalewamy około 2l wody. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy  kostki. Gotujemy do miękkości warzyw.


Wyłączamy gaz i czekamy, aż zupa trochę ostygnie. Następnie całość blendujemy, dodajemy śmietanę i znów blendujemy.
Teraz czas na przyprawy. Pieprz, sól i zioła  wedle uznania- ja dodaję dużo.


Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy słonecznik.
Krem podajemy z kleksem śmietany, posypujemy słonecznikiem.





Zajadamy ze smakiem, pycha!! :)))

Jeśli macie sprawdzone przepisy na zupy- kremy to poproszę :)

5 komentarzy:

  1. Wszystko ok, ale po co te kostki rosołowe? To niestety nie jest zbyt zdrowe:(

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuj krem z jarmużu, po prostu pyszny,
    marchewka,kawałeczek pietruszki,kawałeczek pora,kilka ziemniaczków i właśnie jarmuż, do tego już na talerz przed podanie wrzucam kawałeczek fety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy w życiu nie jadłam jarmużu, dużo się go dodaje?:)

      Usuń
    2. ja tak na oko daje,powiedzmy 5-6 liści na 2 szklanki wody :D

      Usuń
  3. robię taki krem i uwielbiam go :)

    OdpowiedzUsuń