niedziela, 22 lutego 2015

Nisiowe przysmaki- Chilli con carne


Pyszne aromatyczne danie, idealne na chłodne dni. Świetnie rozgrzewa, a do tego smakuje obłędnie. Polecam Wam wypróbowanie mojej wersji Chili con carne.


 
Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy:
* pół kg mięsa wołowego
* jedną cebulę
* opakowanie pomidorów bez skórki
* opakowanie fasoli czerwonej
* opakowanie kukrydzy
* jedną paprykę
* dwa ząbki czosnku


Jeśli chodzi o przyprawy to przydadzą się:
* sól
* pieprz
* oregano
* zioła prowansalskie
* papryka ostra
* papryka słodka
*  chilli

Chili con carne to szybkie danie jednogarnkowe. Jak je zrobić?

Zaczynamy od zeszklenia na oliwie pokrojonej cebulki w garnku o grubym dnie. Po chwili dodajemy do niej czosnek.  Po kilku minutach dodajemy mięso i smażymy razem.
Teraz czas na pomidory z puszki, kukurydzę i fasolę, wrzucamy też przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 25minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy jeszcze przez 15 minut.
Potrawę podajemy z białym ryżem, lub tortillą.

Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Ulubione danie mojego meza;) Ja nie przepadam, za mięsem mielonym ale uwielbiam ostre potrawy!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och uwielbiam, moglabym to jesc codziennie:)
    Zapraszam do mnie na rozdanie oraz konkus:) http://bluebrush87.blogspot.com/2015/02/konkurs-twoj-wiosenny-kolor-trend-2015.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tą potrawę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :) Zapiszę sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, łatwe "żarcie" !
    Narobiłaś ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń