piątek, 14 listopada 2014

Nisiowe przysmaki: Pumpkin Spice Latte, czyli rozgrzewajaca kawa dyniowa




Kocham sezon jesienno- zimowy za wiele rzeczy. Jedną z nich jest jest na pewno grzane piwo i wino. Lubię też piec i jeść pierniki. Ostatnio jestem także miłośniczką sezonowych warzyw i ich przetworów. Gdy zobaczyłam przepis na połączenie tych czynników od razu wiedziałam, że MUSZĘ go wypróbować.

Mowa o Pumpkin Spice Latte, czyli kawie z syropem korzenno- dyniowym.
Bardzo aromatyczna, bardzo rozgrzewająca, czyli coś idealnego na chłodne jesienne wieczory. Zmarźlaki takie jak ja wiedzą o czym mówię ;)

Jeśli chodzi o przepis to przy syropie jest trochę zabawy, natomiast wystarczy nam na kilka użyć.

Ok, więc zabieramy się do pracy! :)

Syrop dyniowy:
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru trzcinowego
4 łyżki puree z dyni

1 łyżeczka mielonego cynamonu
6 goździków
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej



Na początek musimy przygotować dynię.



Kroimy ją na duże kawałki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-40 min.
Następnie pozbywamy się skórki, ja odcinałam ją nożem.


Kiedy dynia jest obrana należy ją zblendować.


No i mamy nasze puree z dyni.


Czas na syrop dyniowo- korzenny

Podgrzewamy wodę, dodajemy do niej cukier, puree z dyni, oraz przyprawy. Mieszamy, aż składniki się połączą i gotujemy na małym ogniu około 15 minut.



Teraz punkt kulminacyjny, czyli przygotowanie naszej latte.

Zaparzamy kawę, może być espresso, może być zwykła. Ja zalewam 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej około połową gorącej wody.

Ubijamy też  ciepłe mleko, może być specjalnym spieniaczem, ja robię to blenderem.

Do wysokich szklanek nalewamy 2 łyżki syropu. Następnie przelewamy ubite mleko.



Czas na kawę. Delikatnie, małym strumieniem uzupełniamy mieszankę kawą. Powinny zrobić się trzy warstwy.

Całość przyozdabiamy bitą śmietaną i posypujemy cynamonem, lub kakao.



Bardzo, ale to bardzo rozgrzewa i jest pyszna!
 Polecam wypróbowanie przepisu i życzę smacznego :)

Nisia

5 komentarzy: