środa, 16 października 2013

Przepis na bardzo smaczne krokiety z kapustą i pieczarkami


Nie oszukujmy się... robienie krokietów zajmuje trochę czasu.
Jednak efekt jest wart każdej minuty. Dodatkowym argumentem decydującym o tym, że warto je zrobić jest to, że mój Narzeczony je uwielbia, więc jak przystało na idealną przyszłą żonę, zakasuję rękawy i do pracy! :)

Co robimy?

Przede wszystkim dobrze płuczemy kapustę, wrzucamy ją do garnka, gotujemy do miękkości z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pieprzem.



Na patelni dusimy pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.


W międzyczasie trzecią ręką (:D) smażymy naleśniki doprawione szczyptą soli



Kiedy kapusta będzie miękka kroimy ją drobno, wrzucamy do garnka, dodajemy pieczarki, troszkę oliwy, lub oleju i podsmażamy kilka minut.



Następnie bierzemy sobie jednego naleśnika, nakładamy na jego środek farsz i zawijamy w kopertę tak jak poniżej:







3 jajka roztrzepujemy z odrobiną mleka. Moczymy w nich każdy krokiet, a następnie obtaczamy w bułce tartej.


 Smażymy na małym ogniu, aż się zarumienią.



GOTOWE!





 Lubicie krokiety? Jakie farsze preferujecie?


10 komentarzy:

  1. robię krokiety dokładnie tak jak Ty.
    czasem tylko rezygnuję z kapustki i robię z farszem tylko z pieczarek i cebulki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba juz wiem co zrobie na obiad - jutro ;))
    ale farsz zrobie inny - mieso mielone, cebulka i fasola

    OdpowiedzUsuń
  3. jutro będę robić, kapuchę dziś robiłam :D więc ja lekko przerobię i będą krokiety...
    ale już widzę, że ja inaczej smażę naleśniki... po ich zrumienieniu rozpoznałam hehe ja tylko je 'ścinam' jakby i nie daję oleju do smażenia, ew. 1 łyżeczkę do herbaty... :D (do ciasta daję troszkę oleju dzięki czemu nie przywierają do patelni)
    a zawijam jak rulonik ;) ale jutro zawinę tak jak Ty dla odmiany

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam krokiety jednak takich jeszcze nie jadłam . Zawsze robię tradycyjne z mięsa (z rosołu) i kapusty , moje naleśniki są blade dopiero po panierowaniu w bułce, je przysmażam . Jednak te Twoje sa pyszne, jak patrzę to mi ślinka leci , jutro robię !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmmmmmmmm, rozpływam się :D
    i lecę do kuchni! :D

    a takie krokiety zrobię niedługo mojemu lubemu! <3 o :D

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię ale faktycznie dużo z tym roboty, wolę naleśniki z dżemorem :D

    OdpowiedzUsuń